מחלות עור

מה בין בריאות הנפש לבין מחלות עור?

האם ישנה השפעה של בריאות הנפש על העור שלנו? העור הוא האיבר הגדול ביותר בגדול שלנו ועליו ניתן לראות דברים שעברומה בין בריאות הנפש לבין מחלות עור? עלינו במהלך השנים – צלקות, קמטים, וסימני זקנה. אבל האם חרדה או דיכאון יכולים להשפיע על מחלות עור?בעיות נפשיות גורמות לא אחת לבעיות פיזיולוגית, בעקיפין ובמישרין. למשל, הפרעות המתבטאות בהתנהגות כפייתית הגורמת לאדם לתלוש שיער מראשו, לגרד באופן כפייתי או כסיסת ציפורניים טורדנית. מחלות עור הנגרמות לרוב יוצרות מצבים לא נעימים משום שהן נראות לעין והרבה פעמים לא ניתנות להסתרה.

על פסיכודרמטולוגיה כבר שמעתם?

פסיכודרמטולוגיה הוא תחום רפואי המבקש לחקור את הקשר בין מחלות עור ונפש האדם ואת הטיפול בהן על ידי טיפולים פסיכולוגיים או פסיכיאטריים. המחקר בתחום עדיין נמשך ונכון לזמן כתיבת מילים אלה, אין מספיק הוכחות סטטיסטיות לכך שפסיכודרמטולוגיה היא גישה נכונה.

אנשים שמאמינים לתיאוריה זו סבורים שניתן לרפא מחלות כמו פסוריאזיס, אקזמה, הרפס, איבוד שיער ועוד, באמצעים פסיכולוגיים. שיטוות טיפול מתאימות לשיטתם הן טיפול פסיכולוגי, היפנוזה, מדיטציה, יוגה, דיקור ותרופות נוגדות דיכאון.

התומכים בפסיכודרמטולוגיה מאמינים שהפרעות נפשיות גורמות למחלות אלה או מחמירות אותן בשל מצב הלחץ בו נמצא החולה.

ישנם רופאים וחוקרים המאמינים בגישה זו וישנם כאלה שאשר מבקרים אותה ואומרים שאין מספיק ראיות מדעיות לעשיית החיבור הזה. ייתכן, שהקושי להביא הוכחות מדעיות הוא בכך שאת הנפש אי אפשר לבדוק באמצעים הרפואה רגילה אליהם.

הקשר שקיים בין בעיות עור לבין תנאים פסיכולוגיים

מצבי לחץ וחרדה הם דבר נפוץ אצל כולם, אולם אנשים מסוימים חווים את הלחץ והחרדה בעוצמה גבוהה יותר ולאורך זמן רב יותר.

ישנם מצבי קיצון שאנשים לפעמים פוגשים בחיים כמו מוות של בן משפחה או חבר, פיטורין מהעבודה, בעיות כלכליות, פרידה מבני זוג ועוד. המצבים האלה שאנו חווים עשויים להביא לשיבוש ביולוגי ויכולים לגרום באופן עקיף או ישיר לכל מיני סוגים של מחלות, לא רק מחלות עור.

בנוסף, ישנו הקשר ההפוך, אנשים שיש להם בעיות קשות בעור או מחלות עור מאוד נראות לעין, בצורה שעשויה להרתיע אנשים או לגרום לחולה אי נוחות ויזואלית, עשויות להשפיע על מצבו הנפשי של החולה. למשל, אקנה חמורה אצל מתבגרים או איבוד שיער.

טיפולים פסיכולוגיים במחלות עור – מקרים לדוגמה

נביא מספר מקרים אותם שיתף ד״ר ברוך אליצור, פסיכולוג קליני-רפואי, מקרים שקרו בקליניקה שלו.

טיפול ביבלות – נער בן 16 אשר סבל מיבלות על ידיו מגיל 10. כאשר ד״ר אליצור ערך בדיקה פסיכולוגית מעמיקה עם הנער נראה שהוא אינו סובל מהפרעות נפשיות (כמו: חרדה או דיכאון) ולכן הוא החליט לטפל בו בעזרת דמיון מודרך. הנער קיבל את הכלים לערוך דמיון מודרך ולאחר שלוש פגישות ותרגול מידי לילה בביתו, היבלות נעלמו.

איבוד שיער – מקרה של בחור בן 23 שסבל מאיבוד שיער שהתבטא בקרחות במקומות שונים על הקרקפת. הבחור ניסה כל מיני טיפולים חיצוניים אשר לעיתים עזרו באזור בו נערך הטיפול אך לאחר זמן קצר הופיעה נקודת קרחת במקום אחר. אצל ד״ר אליצור עלה החשד שמדובר בבעייה נפשית שגורמת לו לאיבוד השיער ואכן, במהלך הטיפול, עלה מקרה שהבחור חווה כטראומתי. ד״ר אליצור סייע למטופל על ידי לימוד דמיון מודרך ועל ידי עידודו לבטא את הכעס שלו כלפי האדם שהיה מעורב באירוע הטראומטי. לאחר רק מספר פגישות השיער של הבחור החל לצמוח שוב ולאחר שנה נראה שהשיער לא חזר לנשור.

ישנם רופאים הסבורים שישנו קשר בין כל מיני סוגים של מחלות עור למצב הנפש של האדם. מאמר זה אינו מחליף ייעוץ רפואי מקצועי ואם אתם חוששים שיש לכם מחלת עור הקשורה למתח, חרדה או כל בעיה נפשית אחרת, פנו לרופא שלכם לייעוץ והכוונה.

מקורות ולקריאה נוספת:

פסיכודרמטולוגיה – טיפול פסיכולוגי בבעיות עור

"מעריב" – טיפול פסיכולוגי בנשירת שער

Exit mobile version