מחלות עור

גידולים אפיתליאליים: מהם ולמה נפוצים בסוגים שונים של סרטן העור?

גידולים אפיתליאליים: באילו סוגים של סרטן בעור מופיעים?
גידולים אפיתליאליים: באילו סוגים של סרטן בעור מופיעים?

גידולים אפיתליאליים הם גידולים שמקורם בתאי האפיתל שלמעשה מרכיבים את שכבת העור שנקראת אפידרמיס. חמישים אחוז מכלל מקרי הסרטן הם סוגים שונים של סרטן העור שמקורו בגידולים אלה.

באופן עקרוני המקור של גידולים שמופיעים בעור יכול להיות גם מרקמות חיבור כמו למשל מתאי שריר או כלי דם ואז הגידולים נקראים גידולים מזנכימאליים. המקור של רקמת האפיתל הוא בשכבת האנדודרם או בשכבת האקטודרם שמתמיינות במהלך ההיריון.

קרצינומה

קרצינומה הוא הסוג השכיח והנפוץ ביותר של סרטן בבני אדם. מדובר על סוג של גידול סרטני ששכיח יותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת ונדיר יחסית בקרב ילדים.

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהקרצינומה מתפתחת כתוצאה מגירוי של תאי האפיתל שנבנה במהלך שנים רבות (חשיפה ממושכת לקרינת השמש למשל).

ישנם חמישה סוגים של קרצינומה שנבדלים זה מזה בהיסטולוגיה שלהם. בין היתר מדובר על אדנוקרצינומה קרצינומה של תאים גדולים, קרצינומה של תאים קטנים, קרצינומה של תאי קשקש ועוד. בנוסף לעור קרצינומה יכולה להופיע בריאות, בשד, במעי הגס, בלבל, בערמונית ועוד.

קרצינומה של תאי בסיס

קרצינומה של תאי הבסיס הוא הסוג השכיח ביותר מכל הסוגים של סרטן העור ומקורו בתאים הבזאליים שממוקמים בחלקה התחתון של שכבת האפידרמיס.

בדרך כלל הגידול מופיע לאחר גיל ארבעים באזורים החשופים לשמש בדגש על עור הפנים. חשוב לציין כי בשנים האחרונות השכיחות של מחלה זו נמצאת בעלייה מתמדת וכן יש לציין כי נצפית ירידה משמעותית בגיל של החולים. הטיפול בקרצינומה של תאי הבסיס כולל כריתה של הנגע במספר טכניקות. למרות שאינו נחשב לגידול מסוכן, הרי שהוא יכול בהחלט לגרום לנזקים לעיניים, לאף או לאוזניים.

גורמי הסיכון לחלות בקרצינומה של תאי הבסיס כוללים חשיפה תכופה וממושכת לקרינת השמש, עיניים בהירות, עור בהיר ושיזוף במכונות שיזוף לעתים תכופות. ישנם חמישה תסמינים שאופייניים לקרצינומה של תאי בסיס שרק במקרים מסוימים מופיעים במקביל:

קרצינומה של תאי קשקש

סוג נוסף של סרטן ממקור אפיתליאלי שנחשב לשני בשכיחותו הוא קרצינומה של תאי קשקש. הגידול יכול להתפתח בשכבת האפיתל בעור אך בהחלט יכול להופיע גם ברקמות הריריות השונות בגוף. הרוב המוחלט של הגידולים ששייכים לסוג זה מתפתחים על העור, בצוואר הרחם ובגרון.

בדרך כלל התסמין הראשון של הגידול יהיה הופעה של גוש או בליטה שיופיעו על פני העור שבמרכזם יופיע כיב ושהשוליים שלהם יהיו נוקשים ובעלי הילה מקיפה. על פני העור האזורים השכיחים בהם מופיע גידול קרצינומה של תאי קשקש הם הפנים (בדגש על האוזניים והשפה התחתונה), גב היד, השוקיים והאמות.

מדובר על סוג מסוכן יותר מסרטן של תאי בסיס כיוון שהוא נוטה לגדול במהירות ואף לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים. מעבר לסכנה שמהוות הגרורות, הגידול יכול להוביל להרס של הרקמה ולדימומים מקומיים במידה ואינו מטופל.

הנזק המקומי יכול להיות חמור במיוחד במקרים בהם הגידול מופיע סמוך לעיניים, לעצבים, לאף או לאוזניים. השכיחות של הגידול במדינת ישראל היא חמישים עד שישים מקרים חדשים בשנה לכל מאה אלף תושבים.

ראו גם:

סרטן מסוג מלנומה

סרטן מסוג לימפומה

Exit mobile version