מחלות עור

סרטן בעור

סרטן העור
סרטן העור

סרטן העור היא מחלה שבאה לידי ביטוי בגידולים ממאירים שמופיעים על פני השטח של העור. ישנם שלושה סוגים עיקריים של סרטן העור שנחשבים לנפוצים ביותר: קרצינומה של תאי הקשקש, מלנומה וקרצינומה של תאי הבסיס.

השכיחות של מחלה זו נמצאת בעלייה בלתי פוסקת ככל הנראה על הרקע של דלדול שכבת האוזון, העלייה ברמת זיהום האוויר ועוד. חשוב לדעת שעל ידי הגנה והימנעות מפני גורמי הסיכון הידועים למחלה ועל ידי גילוי עצמי שמתבצע מוקדם ככל האפשר ניתן למנוע את המחלה לחלוטין.

מלנומה

מלנומה היא הסוג הקטלני ביותר של סרטן העור. מדי שנה מאובחנים במדינת ישראל יותר מאלף ושלוש מאות חולים במלנומה מה שמציב את ישראל במקום השלישי בטבלת המדינות בהן המחלה שכיחה ביותר (אחרי ניו זילנד ואוסטרליה).

בעוד שאבחון מוקדם יכול להביא לריפוי מוחלט, הרי שהשתהות באבחון ובהגשת הטיפול יכולה להיות קטלנית. התסמינים הראשוניים של המחלה כוללים שומות בולטות בקוטר של יותר מחמישה מילימטרים שמשתנות בגודלן, שאינן סימטריות ושצבען שחור או חום.

קרצינומה של תאי קשקש

סוג פחות מסוכן מהמלנומה שמתפתח בתאי האפיתל של העור או בתאי האפיתל של הרקמות הריריות כמו בגרון או בצוואר הרחם למשל. לעתים נדירות בלבד מתפשטת המחלה לאיברים שונים או לבלוטות הלימפה.

קרצינומה של תאי בסיס

הסרטן הנפוץ ביותר שמהווה 95 אחוז מסך כל המקרים. מדובר על סוג של סרטן שמתאפיין בגידולים שמתפתחים באיטיות רבה ושניתן לראות בתוכם כלי דם קטנים.

מניעת סרטן העור

בניגוד למה שרבים חושבים, אין באמת צורך להימנע באופן מוחלט מלחשוף את עור הגוף לקרני השמש. תחת זאת ניתן לנקוט במספר פעולות יחסית פשוטות ועדיין להפחית במידה ניכרת את הסיכון לחלות בסרטן העור. כך למשל מומלץ להגביל את השהייה בשמש בדגש על שעות הבוקר והצהריים ולהקפיד למרוח קרם הגנה על העור.

רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי מריחה של קרם הגנה נחשבת כיום לדך המוצלחת והיעילה ביותר למנוע מלנומה.

בנוסף לכך, מומלץ ללבוש בגדים ארוכים כאשר יוצאים החוצה עם עדיפות לבגדים כהים. כמו כן מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים שיצמצם את החשיפה של האף, האוזניים, המצח והאף לקרינת השמש. מעבר לכל זה ישנה חשיבות גדולה לבדוק באופן עצמאי את העור אחת לחודש.

איבחון עצמי של המחלה

את הבדיקה העצמית מומלץ לבצע לאחר המקלחת מול מראה גדולה בחדר מואר מאוד. חשוב לבדוק את כל שטח העור הנראה ולהיעזר בבן משפחה או בחבר קרוב כדי לבדוק את עור הקרקפת למשל.

יש לבדוק את אזור פי הטבעת ואיברי המין, להרים את הזרועות ולבדוק את בתי השחי, לבדוק את אזור הגב עם מראה נוספת, את הישבן, את העורף ואת כפות הידיים והרגליים. חשוב מאוד לערוך את הבדיקה אחת לחודש או חודשיים כדי להכיר מקרוב את השומות ואת כתמי הלידה הקיימים וכך במהלך הזמן ניתן יהיה לעקוב אחרי שינויים חריגים במצב הקיים. במידה ומדובר באדם עם מספר רב של שומות, מומלץ לו לצלם את האזורים השונים ולהשוות את המצב הקיים בכל בדיקה לתצלום.

ככל שהמודעות בקרב הציבור לסימנים המחשידים תהיה גבוהה יותר, כך יותר אנשים ידעו לאבחן באופן עצמי סרטן העור וייגשו לאבחון רפואי ויטופלו בשלב מוקדם יותר.

כיצד מטפלים בסרטן העור?

הטיפול משתנה בהתאם לסוג הסרטן, לגילו של החולה, למידת המעורבות של רקמות או איברים אחרים, להיות הסרטן ראשוני או חוזר ועוד. כך למשל אם מדובר על סרטן העור שמופיע באדם צעיר מסוג של קרצינומה של תאי בסיס, הרי שלרוב ניתוח על שם מוס יהיה פתרון יעיל מאוד.

עם זאת, במקרה בו מדובר על קרצינומה של התאים הבזאליים, ייתכן ויהיה צורך לטפל באמצעות כימותרפיה. מלנומות לרוב אדישות לטיפולי קרינה או לכימותרפיה ולכן כאשר מתקבלת אבחנה של מלנומה לרוב הטיפול יהיה כריתה כירורגית של הגידול אך חשוב להבין כי ישנו מגוון רחב מאוד של טכניקות טיפוליות.

אין תרופה אחת לגידול הסרטני והטיפול המתאים ביותר נבחן עבור כל מטופל ומטופל באופן אישי.

אולי יעניין אותך גם:

ציסטות בעור: מהן? ממה הן נגרמות? והאם ניתן לטפל בציסטה בעור?

Exit mobile version