מחלות עור

תסמיני פסוריאזיס

תסמינים לפסוריאזיס
תסמינים לפסוריאזיס

בין שניים לשלושה אחוז מאוכלוסיית העולם חולים כיום במחלת הפסוריאזיס (ספחת, בעברית). עם זאת, הגורם למחלה עדיין לא ברור עד תום למרות שהמחקר בתחום ענף ואינטנסיבי.

על מנת לתאר את התסמינים האופייניים למחלה יש להדגיש תחילה כי הפסוריאזיס היא אמנם מחלה אחת, אך זוהי מחלה בעלת מופעים שונים שמשתנים בין חולה לחולה.

במאמר זה נזכיר את סוגי הפסוריאזיס השונים כשחשוב לציין שבממוצע כשני שליש מהחולים יסבלו מהתסמינים שנציין בהמשך בדרגת חומרה קלה בלבד אך כשליש מהם יסבלו מהתסמינים בדרגת חומרה בינונית עד גבוהה.

כמו כן יש להבין כי קצרה היריעה מלהכיל את כל הסוגים השונים של הפסוריאזיס ולכן במאמר זה נזכיר את המרכזיים בלבד.

תסמיני פסוריאזיס

באופן כללי הנגעים העוריים המוכרים ביותר הם תוצאה של התחלפות מהירה של תאי העור. לעתים תאי העור מתחלפים במהירות גבוהה פי אלף מהקצב הנורמטיבי שבו מתחלפים תאי העור בקרב אנשים בריאים.

התחלופה המהירה גורמת לייצור של נגעים עוריים בולטים ולהופעה של קשקשת. כמו כן לעתים יחושו החולים גרד באזור הנגעים.

פסוריאזיס רובדית

פסוריאזיס רובדית היא אחת הצורות השכיחות ביותר של המחלה שמתחלקת לשני תת סוגים. הסוג הראשון הוא Plaque Type 1 שמופיע לרוב בקרב נערות בגיל שש עשרה שנה או בקרב נערים בגיל עשרים והשני הוא Plaque Type 2 שמופיע לראשונה בגילאי חמישים.

הפריחה העורית מורכבת ממשטחים אדומים שמכוסים בקשקשת בצבע כסף שמופיעים לרוב על פני הגוף באופן סימטרי. לרוב החולים יסבלו מהתעבות של הציפורניים ונגעים עוריים באזורים אופייניים (מרפקים, ברכיים, גולגולת, טבור וישבן).

פסוריאזיס טיפתית

Guttate psoriasis או פסוריאזיס טיפתית היא פסוריאזיס בה הנגעים העוריים קטנים יחסית אך הפיזור שלהם על פני שטח העור נרחב מאוד.

לרוב היא תופיע בקרב האוכלוסייה הצעירה ובדרך כלל לאחר זיהום גרון מסוג סטרפטוקוקוס. שמה ניתן לה על שם הנגעים העוריים הקטנים שמזכירים טיפות במראה שלהם.

פסוריאזיס אינברסה Psoriasis inversa

סוג מיוחד של פסוריאזיס שבו הנגעים העוריים האופייניים מופיעים באזור בתי השחי, תחת השדיים, בקפל העכוז, במפשעות ובכל אזור בו ישנם קיפולים בעור.

Generalized postular psoriasis

מחלה מאוד חריפה ומאוד קשה שמתבטאת בנגעים עוריים ומוגלתיים. ההתפרצויות של המחלה מלוות לרוב בחום גבוה, בצמרמורות, בתחושות לא נעימות ולעתים המחלה אף מסתבכת והחולים מגיעים למצבים של אי ספיקת לב, כשל נשימתי חריף, דלקת בכבד ועוד.

Palmo-planter pustolosis

בסוג זה של פסוריאזיס המחלה באה לידי ביטוי בפוסטולות זעירות שמתלכדות ליצירה של אגמי מוגלה כשלעתים ישנה מעורבות של כפות הידיים ואפילו כפות הרגליים.

המחלה מופיעה בהתקפים כשלרוב שבועיים עד שלושה מרגע הופעת הנגעים הם מתכסים בגלדים חומים שנושרים מאליהם.

בדרך כלל הפוסטולות בהתקף הבא יופיעו מעבר לגבולות של הנגעים הקודמים שהחלימו. כמו כן לרוב במחלה יהיו מעורבות גם הציפורניים שיסבלו מחריצים, מאובדן הברק והצבע ומעיוותים צורניים שונים.

Impetigo herpetiformis

סוג נדיר של פסוריאזיס שבו המחלה מערבת תשעים אחוז משטח העור. מדובר על מצב שמחייב התערבות רפואית מידית ואף טיפולים תומכים למערכות שונות זולת העור. המחלה יכולה להופיע כסיבוך של פסוריאזיס חמורה פחות או כסיבוך של מחלות עור שונות אחרות.

דלקת מפרקים על רקע פסוריאזיס

בין חמישה עד עשרים אחוז מכלל החולים בפסוריאזיס סובלים בנוסף למחלה עצמה גם ממחלה מפרקית. הדלקת במפרקים יכולה להופיע לפני היווצרות הנגעים, במהלך או אחרי ההיווצרות שלהם.

ישנם חמישה סוגים של דלקת פסוריאטית במפרקים כשבמקרים השכיחים ביותר ישנה דלקת במפרק כף יד אחת ובמקרים חמורים עלולות להיווצר דפורמציות במפרקים הנגועים

ראו גם:

האם תאי ILC3 הם האחראים להתפתחות פסוריאזיס – מחקר בדק

איבחון פסוריאזיס

טיפול בפסוריאזיס

Exit mobile version