מחלות עור

טיפול בפסוריאזיס

טיפול בפסוריאזיס
טיפול במחלת עור

פסוריאזיס היא מחלה ממשפחת המחלות האוטואימוניות הכרוניות. מדובר על אחת מהמחלות העוריות הכרוניות הנפוצות ביותר שקיימות כשהשכיחות שלה נעה בין שניים לשלושה אחוזים  מהאוכלוסייה הכללית.

הפגיעה המרכזית של המחלה היא במחזור החיים הטבעי של תאי העור כשלעתים מגיעה התחלופה למהירות שגבוהה עד פי אלף מקצב התחלופה הטבעי של תאי עור באדם שלא סובל מהמחלה.

מדובר על מחלה עקשנית מאוד שלרוב מלווה את החולים למשך כל ימי חייהם. ישנם סוגים שונים של פסוריאזיס שמשתנים בהתאם לתסמינים וחשוב לציין שישנם חולים רבים שבהם המחלה לא גורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים.

עם זאת, בקרב חלק לא מבוטל מאוכלוסיית החולים המחלה יכולה להביא לנכות של ממש, בעיקר במידה ונלווית אליה פגיעה מפרקית (מופיעה בקרב חמישה עד עשרים אחוז מהחולים). במאמר זה נרחיב אודות מגוון טיפול בפסוריאזיס ואפשרויות להתמודד עם המחלה.

סוגים של המחלה

לפני שנכיר סוגים שונים של טיפולים לפסראוזיס, חשוב להכיר בכך שקיימים סוגים שונים של המחלה

  1. פסוריאזיס הפוכה הנגעים מופיעים בקפלים של הגוף ובעיקר באזורים פנימיים
  2. גוטטה או פסוריאזיס טיפתיתהסוג ממנו סובלים ילדים, בא לידי ביטוי בנקודות אדומות מאוד קטנות. לרוב סוג זה יופיע אחרי דלקת גרון מחיידק הסטרפטוקוק.
  3. פסוריאזיס בדלקת מפרקים
  4. פסוריאזיס מוגלתית
  5. פסוריאזיס אריתרודרמה כל הגוף נגוע בנגעים (מצב נדיר)

מתי כדאי לשקול טיפול בפסוריאזיס?

מי שאובחן כחולה פסוריאזיס לא מקבל בהכרח טיפול תרופתי בכל עת, למרות שמדובר במחלה כרונית שמלווה את המטופל בכל חייו. פעמים רבות נבחר בתוכנית טיפול בפסוריאזיס רק בהתפרצות חמורה של המחלה. ישנם מטופלים, שמבקשים טיפול בפסוריאזיס גם בתקופה של הפוגה כדי לנסות ולרווח בין ההתקפים.

מי יכול להמליץ האופן טיפול בפסוריאזיס?

פסוריאזיס היא מחלת עור לכן מי שמנחה על טיפול בפסוריאזיס הוא רופא עור, רצוי כזה שמומחה לתחום.

רפואה משלימה בתחום של טיפול בפסוריאזיס?

קיימים סוגים שונים של טיפולים לפסרואזיס. לצד הטיפולים המסורתיים לטיפול במחלה, כיום נפוץ יותר ויותר לשלב במסגרת הטיפול גם טיפולים של רפואה משלימה. דרכי טיפול בפסוריאזיס מסייעים בחיזוק ואיזון המערכת החיסונית, הפחתת המתח בגוף וכך התסמינים הופכים קלים הרבה יותר, לעתים אפילו עד להעלמה מלאה של הנגעים. מכיוון שמדובר במחלה כרונית שאין לה טיפול שמסיים את המחלה, מטופלים רבים נוטים לפנות גם לתחום של רפואה משלימה כדי לקבל מענה נוסף בתקופות של התפרצות או כדי לצמצם את ההתפרצויות במהלך התקופה. טיפולים משלימים יכולים לבוא בנוסף לטיפול התרופתי או כל תוכנית טיפול אחרת, אבל מומלץ לשתף את כל הצוות המטפל בתהליך אותם אתם עושים. טיפול פסוראזיס הנחשב ליעיל מאוד הוא דיקור למשל

כמובן, שלפני שבוחרים את הטיפול המתאים, חייבים להגיע לרופא עור מומחה, לעבור את כל הבדיקות, להבין שזו אכן המחלה ורק אז לקבוע תכנית טיפול ראויה. בנוסף, יש מצבים בהם נהוג לשלב בין הטיפולים הקונבנציונליים כמו משחות ותרופות, לבין טיפולים משלימים

טיפול בפסוריאזיס בעזרת סטרואידים

טיפול בפסוריאזיס נפוץ ביותר לפסוריאיזס הוא שימוש בסטרואידים שנחשב גם לטיפול הבסיסי ביותר. עם זאת קיימות מספר תופעות לוואי לשימוש בסטרואידים שביניהן ניתן למנות התפרצות של המחלה בעקבות הפסקת הטיפול והיחלשות של המערכת החיסונית.

חומצה סליצלית

החומצה הסליצלית היא המרכיב הפעיל בתכשירים שמיועדים להסיר את הקשקשת האופיינית למחלה. תופעות הלוואי של החומצה באות לידי ביטוי בעיקר כשמשתמשים בה באופן נרחב ומפושט מדי וכוללות בלבול, היפוגליקמיה רפרקטורית ועוד.

תכשירים שמבוססים על TAR מהווה טיפול בפסוריאזיס

המקור של החומר הוא בנפט או בעצים מסוימים אך המקור הטוב ביותר והיעיל ביותר הוא הפחם. החומר מיועד לדיכוי הסינטזה של DNA ובשימוש נכון הוא מסוגל להביא לנסיגת המחלה למשך שבועות רבים ולהוות טיפול בפסוריאזיס לכל דבר.

אנטראלין

אנטראלין או  Dithro cream הוא טיפול בפסוריאזיס שנעשה בו שימוש כבר קרוב למאה שנה. את החומר מפיקים משרף של עצים והתכשירים שמכילים את החומר מיועדים למריחה על הנגעים העוריים.

Alcipotriol

מדובר על אנלוגים של ויטמין D שתפקידם להשפיע על משק הסידן בתאים במטרה להשפיע על קצב ההתמיינות שלהם. לרוב הטיפול מושלם עם טיפול פוטותרפיה או סטרואידים.

כל טיפול בפסוריאזיס מהמוזכרים למעלה הם טיפולים מקומיים שמיועדים לטיפול בנגעים אך ישנם גם טיפולים סיסטמיים אותם נפרט כעת.

מתוטרקסט

התרופה משמשת גם חולי סרטן כחלק מהטיפול הכימותרפי. מדובר על אנטגוניסט מסוים של חומצה פולית שמשתמשים בו בעיקר כשהמחלה מערבת את המפרקים. התרופה כוללת תופעות לוואי כשהשכיחות ביניהן כוללות דיכוי של מערכת החיסון, פגיעה במח העצם והיווצרות של ליקויים בתפקודי הכבד.

ציקלוספורין

ציקלוספורין היא תרופה שתפקידה לדכא את מערכת החיסון. אמנם מדובר על תרופה מהירת השפעה במיוחד, אך לרוב לאחר הפסקת השימוש בה המחלה חוזרת. תופעות הלוואי שלה כוללות עלייה בלחץ הדם ופגיעה בתפקודי הכליות.

טיפול בפסוריאזיס בעזרת פוטותרפיה

טיפול בפסוריאזיס בעזרת פוטותרפיה אשר היא סוג מסוים של טיפולים שנמצאו יעילים בהעלמה של הנגעים העוריים האופייניים למחלה. כיום ידוע שחשיפה לאור בתחום שנקרא UVB מרפאת את הנגעים כשהחשיפה יכולה להתבצע על ידי שימוש במנורה מיוחדת שניתן לרכוש ולהשתמש בה בבית.

כמו כן, ניתן להיחשף לאור בסביבות ים המלח ואכן השהות במלון בים המלח מסובסדת על ידי קופות החולים בישראל לחולי פסוריאזיס. החשיפה צריכה להימשך שלושה שבועות מדי יום למשך שלוש עד ארבע שעות. לאחר ריפוי הנגעים לרוב המחלה נשארת רדומה בממוצע ארבעה חודשים.

טיפולים נוספים

בנוסף לכל טיפול בפסוריאזיס שהוזכרו לעיל ישנם טיפולים שונים שמטרתם לדכא את מערכת החיסון באופן כללי וכן מגוון של טיפולים ביולוגיים שונים שמטרתם לפגוע באופן ממוקד בתאי מערכת החיסון שתוקפים את תאי העור.

בשלב זה נציין לסיום כי המרוץ אחר התרופה הבאה שמצד אחד תכלול מינימום של תופעות לוואי ומצד שני תוביל להפוגה הארוכה ביותר ולריפוי המוצלח ביותר והמהיר ביותר של הנגעים העוריים נמצא בעיצומו וטרם אמרו החוקרים בתחום את המילה האחרונה.

Exit mobile version