מחלות עור

פסוריאזיס בקרקפת

פסוריאזיס בקרקפת
פסוריאזיס בקרקפת

פסוריאזיס בקרקפת היא מחלת עור נפוצה הגורמת להיווצרות כתמים בולטים ואדמדמים. הכתם עשוי להיות בודד או עד כדי הופעת כתמים רבים המכסים את אזור הקרקפת ומתפשטים אל עבר המצח, העורף ומאחוריהאוזניים. פסוריאזיס בקרקפת אינו מדבק.

בדומה לסוגיפסוריאזיס אחרים, הגורם המדויק למחלה אינו ידוע. אולם רבים נוטים להאמין כי הגורם נאוץ בפגם גנטי האחראי על מערכת החיסון.

פגיעה זאת גורמת לתאי העור לצמוח במהירות גבוהה מהרגיל ולהתפתח ככתמים. פסוריאזיס אינה מחלה מדבקת ולכן אינה עוברת מאדם לאדם. המחלה מופיעה בדרך כלל בגיל הבגרות או בשלב מאוחר יותר של החיים .

פסוריאזיס בקרקפת יכול להיות קל וכמעט בלתי מורגשת .אך במקרים אחרים יכולה להיות חמורהולהפרש לאזורים רבים, לגרום לנגעים עבים וגדולים.

גירוד עז עלול להפריע לשינה ולשבש את חיי היומיום. גירוד תכוף יכול לגרום לזיהומים בעורולנשירת שיער. אנשים המאובחנים עם פסוריאזיס בקרקפת לעתים קרובות מדווחים על תחושת מבוכה ופגיעה בתדמית.

תסמינים של פסוריאזיס בקרקפת

התסמינים של המחלה עשויים להיות קלים עד חמורים וכוללים: כתמים אדומים, הופעת קשקשים כסופים- לבנים, עור מתקלף, קרקפת יבשה, תחושת עקצוץ, צריבה או כאב ונשירת שיער.

המחלה עצמה היא אינה הגורם לנשירת השיער, אולם גירוד תכוף או אינטנסיבי, ניקוי הקשקשים, טיפולים שונים, ולחץ אזורי יכולים לגרום לנשירת שיער זמנית.למרבה המזל,השיער בדרך כלל נוטה לצמוח שוב.

במקרים בהם מופיעים התסמינים מומלץ לגשת לרופא עור. הרופא יכול לאבחן את המחלה באמצעות בדיקה ויזואלית בלבד או על ידי ביצוע בדיקת ביופסיה של העור על מנת לשלול מחלות עור אחרות, כמו דלקות בעור וזיהומים שונים.

טיפול מקומי

הטיפול  הראשוני נגד פסוריאזיס בקרקפת הוא טיפול מקומי הכולל שימוש  בשמפו רפואי , משחות , ג'לים, שמנים וסבונים המותאמים לכך .חלקם זמינים ונמכרים בבתי המרקחת ללא צורך במרשם רפואי אם כי, טיפולים מקומיים וחזקים יותר מצריכים אישור רפואי.

השימוש בחומצה סליצילית אושר על ידי ארגון התרופות העולמי לטיפול בפסוריאזיס.  מוצרים נוספים לטיפול בפסוריאזיס בקרקפת עשויים להכיל ריכוזים גבוהים יותר של החומצה הסליצילית, כמו גם תרופות אחרות כמו :אנטראלין, תרופות אנטי מיקרוביות, המשמשות לטיפול בזיהומים בקטריאליים או טיפולים בשמרים המובילים להתפתחות המחלה בקרקפת. תרופות נוספות הן קאלציפוטריין ודיפוטריין בטאמטאזול.

כדי להגביר את יעילות הטיפול, טיפולים מקומיים חייבים להיעשות באזור הקרקפת כולה ולא באזור השיער בלבד. ניתן למנוע את הישנות המחלה באמצעות שימוש בשמפו מיוחד, במשך מספר פעמים בשבוע.

 סטרואידים ופוטותרפיה

טיפול בסטרואידים עשוי לשמש  חולים רבים. כאשר המטופל אינו מגיב לטיפול הקלאסי, הרופא ימליץ על שימוש בפוטותרפיה ושימוש באור UV. במקרים של שיער דק ודל, או ראש מגולח, הרופא עשוי להמליץ ​​על תקופות קצרות בלבד של חשיפה לאור שמש טבעי.

טיפול תרופתי

במקרים מתונים עד חמורים הרופא עשוי להמליץ על טיפול תרופתי אוראלי או באמצעות הזרקת החומר מתחת לעור. התרופות כוללות סטרואידים, ציקלוספורין, מטוטרקסט, ויטמין A וויטמין D.

מכיוון שתרופות אלו עלולות לגרום לתופעות לוואי כמו פגיעה בכבד, השימוש בהם מצריך ניטור זהיר. תרופות נוספות הניתנות בהזרקה הן אינפליקסימב ואלפצפט. תרופות אלה מונעות את ייצור התאים.

התמודדות עם המחלה

למרות שהמחלה אינה ניתנת לריפוי, ישנם טיפולים אשר יכולים להקל על התסמינים ולמנוע את הישנות המחלה. הקפדה על תהליך הטיפול והצמדות להוראות הרופא עשויים לסייע למטופל לייעול הטיפול והקלה בתסמינים מהצד האסתטי והן במרחב הבריאותי.

ראו גם:

איבחון פסוריאזיס

Exit mobile version