מחלות עור

בהקת – ויטיליגו: מחלת עור הגורמת להבהרת העור

מהי ויטילגוויטיליגו (לויקודרמה, בהקת או בהרת) היא מחלת עור הבאה לידי ביטוי באובדן צבע העור באזורים מסוימים בגוף. המודעות הציבורית לעצם קיום המחלה התעוררה בשנת 1993 עת הזמר המנוח מייקל ג'קסון סיפר במהלך ראיון טלוויזיוני על כך שהוא חולה במחלה.

המחלה מופיעה בשכיחות של 1-2 אחוזים באוכלוסייה הכללית ובחמישים אחוז מהמקרים היא תתפרץ לפני גיל עשרים. לחמישית מהחולים יש קרוב משפחה נוסף שחולה במחלה ובחלק מהמקרים החולים סובלים ממחלות חיסון עצמי מסוימות. חשוב לציין כי לא מדובר על מחלה מדבקת וכי התסמינים הקליניים שלה הם קוסמטיים מעיקרם.

הגורמים לויטילגו

נכון ל-2015 עדיין לא ברור מה הם הגורמים למחלה אם כי ישנן כמה תיאוריות המנסות להסביר את האטיולוגיה שלה. להלן כמה מהתיאוריות המרכזיות:

במקרים רבים מתגלה כי המחלה התפרצה לאחר שהחולה חווה מאורע טראומטי כמו למשל מוות של אדם קרוב, תאונת דרכים ועוד.

ככל הנראה מדובר על מחלה מולטיפקטוריאלית, כלומר על מחלה הנובעת כתוצאה משילוב בין מספר גורמים המתקיימים במקביל.

מה הם התסמינים של ויטיליגו?

ניתן לחלק את המחלה לשלוש צורות מרכזיות בהתאם להסתמנות הקלינית שלה להלן:

בדרך כלל הכתמים הלבנים בעור מופיעים באזורים שנוטים להימתח לעתים קרובות כמו למשל הברכיים, המרפקים, גב ואצבעות הידיים. בנוסף לכך, הכתמים מופיעים בשכיחות גבוהה יותר באזורי עור החשופים לשמש. הכתמים יכולים להיות בהירים מאוד אם כי לעתים המחלה מתבטאת בכתמים בעלי ריכוז פיגמנטים נמוכים, שאינם בהירים לחלוטין.

השוליים של הכתמים מוגדרים היטב כשלעתים השוליים של הנגעים הינם בעלי צבע אדמדם. כמו כן בחלק מהחולים ניתן לאבחן פיגמנטציית יתר בשולי הנגעים. הכתמים מתפשטים על ידי הרחבה של השוליים כך ששטח הנגעים עלול בהחלט לגדול במהלך הזמן. בנוסף לכך מספר הנגעים עלול לגדול עם הזמן.

כיצד מאבחנים ויטיליגו?

אבחון המחלה מתבצע על ידי רופא עור כשברוב המוחלט של המקרים אין צורך בביצוע בדיקות נוספות מעבר לבחינת כתמי העור. כמו כן הרופא ישאל את הנבדק מספר שאלות שמטרתן לברר האם הוא בעל סיפור משפחתי של מחלות אוטואימוניות, האם הוא קרוב משפחה של חולה ויטיליגו, האם ניסה בעבר לטפל במחלה ועוד. בנוסף לכך ייתכן מאוד שהרופא יבחן את הכתמים באמצעות נורה אולטרה סגולית על מנת לבצע אבחנה מבדלת בין המחלה לבין נגעים פטרייתיים למשל.

כיצד מטפלים בויטיליגו?

הטיפול במחלה משתנה ממטופל למטופל בהתאם למידת החומרה של המחלה. כך לדוגמה במקרים הקלים ביותר אין בכלל צורך להגיש טיפול כשלעתים הטיפול יכלול בעיקר ניסיונות להסוות את הכתמים באמצעות איפור. במקרים החמורים ביותר בהם המחלה מפושטת מאוד ומשפיעה על למעלה מ-50% משטח העור, ניתן לשקול ביצוע תהליך הבהרת עור במטרה לשוות לכל שטח העור גוון אחיד.

טיפולים אפשריים נוספים הם למשל השתלת עור, המתאים עבור חולים שמחלתם יציבה, טיפול בעזרת מכשיר Multicare, הפולט קרני אור ממוקדות לחידוש הפיגמנטציה, טיפולי פוטותרפיה, משחות סטרואידיות ועוד.

במהלך הטיפולים מומלץ להגן על העור מקרינת השמש באמצעות קרם הגנה בעל דרגת הגנה גבוהה כשבמידת הצורך ניתן לקחת תוסף ויטמין D על מנת לפצות על החוסר.

ראו גם:

למה חשוב כל כך לשמור על העור מפני השמש?

לבקנות

Exit mobile version