מחלות עור

טיפול בפטריה ברגל

פטרת ברגליים
פטרת ברגליים

פטרת רגליים היא הסוג הנפוץ ביותר בישראל של מחלת פטרת העור. המחלה נגרמת על ידי פטריות מסוג דרמטופיטים שניזונות מחומר שנקרא קרטין שנמצא בשכבה החיצונית של העור, בשיער ובציפורניים.

פטריה ברגל יכולה לעבור מאדם שנושא את הפטרייה לאדם בריא במגע אך ניתן להידבק בפטרייה גם על ידי הליכה עם רגליים יחפות על רצפה של מקלחת שקודם לכן דרך עליה אדם שנגוע בפטרייה ואפילו להידבק בה בעקבות מגע עם חיה נגועה.

מה הם הגורמים לפטרייה?

ההדבקה בפטרייה מחייבת מגע ישיר עמה וכפי שהזכרנו לעתים מדובר על מגע עם פטרייה שמקננת באדם אחר אך לעתים מדובר גם על מגע עם משטח רצפתי.

רבים לא יודעים זאת אך גם נעילה של נעל שאותה נעל אדם שנגוע בפטרייה יכולה להביא להידבקות. הפטרייה שפוגעת בכף הרגל משגשגת בעיקר בתנאים של חום ושל לחות וזו גם הסיבה שהמרווחים שבין אצבעות הרגליים מהווים עבורה מקום מוצלח להתרבות בו.

על מנת להימנע מהגורמים שעלולים להוביל לפטרייה ברגל מומלץ לאוורר את הרגליים לעתים קרובות, להימנע מנעילה של אותן הנעליים מדי יום ביומו, להעדיף גרביים מכותנה על פני גרביים סינתטיות ולדאוג לייבש היטב את הרגליים ואת אצבעות הרגליים בכל מקרה בו הן נרטבות.

לאנשים שקיימת בהם נטייה להידבק בפטרייה מומלץ לעתים למרוח באזורים בהן נוהגות הפטריות להתפשט קרמים אנטי פטרייתיים באופן שגרתי גם במידה והם עדיין לא סובלים ממנה. כמו כן חשוב לדעת שאנשים שמערכת החיסון שלהם פגועה או שאינה פועלת באופן תקין עשויים להיות בסיכון.

תסמיני של פטריה ברגל

פטריה ברגל לרוב פוגעת באזור שנמצא בין האצבעות של הרגליים בדגש על אזורי המגע שממוקמים בין האצבע השלישית לרביעית ובין האצבע הרביעית לחמישית. פטריה ברגל יוצרת אדמומיות מקומית, ותחושה של גרד בדרגות חומרה שונות ובהיעדר טיפול הולם יכולה להוביל ליצירת סדקים כואבים.

למרות שרבים תופסים את הפטרייה כמפגע אסתטי או כגורם לאי נוחות בלבד, חשוב לדעת כי במידה והבעיה לא זוכה לטיפול הולם עלול להיווצר בסדקים זיהום משני ברגל. כמו כן בהיעדר טיפול הפטרייה יכולה לשגשג ולהתפשט ולפגוע גם בציפורניים של אצבעות כפות הרגליים ובעור כף הרגל.

בנוסף לכל זה הפטרייה יכולה לגרום לקילופים לא אסתטיים בעור. במקרים חמורים של פטריה בכף הרגל תיתכן הופעה של שלפוחיות מוגלתיות, בצקת, חתכים בעור ועוד. במידה וחיידקים מתחילים לקנן בסדקים שנוצרים בעקבות הזיהום הפטרייתי לרוב ינדוף גם ריח לא נעים מהאזור.

פטריה ברגל ודרכי טיפול

כיום ישנו מגוון רחב של תכשירים שמיועדים למריחה על האזור בעור שבו התפשטה פטריה ברגל. חלק מהתכשירים מכילים חומרים שתפקידם לקטול את הפטרייה וישנם גם ג'לים או משחות שמיועדים להרגעת העור, להפחתת הכאב ולהפחתה בדרגת החומרה של הגירודים.

כמו כן במידה ומדובר בפטרייה שנמצאת עדיין בשלבים הראשונים שלה, ניתן להשרות את הרגליים בגיגית או באמבט מלא במים פושרים שלתוכם מטפטפים תמיסה של סבון שמכיל יוד ומיועד לחיטוי. לרוב במידה ומקפידים להשרות את הרגליים מדי יום במשך חמש עשרה דקות ולהשלים את ההשריה במריחת תכשיר אנטי פטרייתי, הפטרייה נעלמת מקץ מספר ימים.

לסיום נציין שפטרייה ברגל היא תופעה שבעשרים אחוז מהמקרים חוזרת ונשנית ולכן יש לנקוט במגוון של דרכי מניעה לאחר שהפטרייה נעלמת. מידע נוסף על פטרת בציפורניים באתר fungus.co.il

מעבר לדרכים שהזכרנו לעיל מומלץ להימנע משימוש בסבון שיכול לייבש את העור, להיזהר שלא לפצוע את העור בזמן המקלחת ולהקפיד להצטייד בזוג גרביים להחלפה לפני שיוצאים מהבית בימים חמים במיוחד.

ראו גם:

פטרת בעור

פטרת בנרתיק

Exit mobile version