מחלות עור

איך להיפטר במהירות מסקביאס בעור?

סקביאס: תסמין התופעה הוא גרד בעיקר
סקביאס: תסמין התופעה הוא גרד בעיקר

סקביאס או גרדת היא מחלה שבאה לידי ביטוי בתחושה של עקצוצים בעור ובגרד עז הנגרמת בעקבות תגובה אלרגית לקרציון בשם Sarcoptes scabiei.

מדובר על מחלה שקיימת בכל האזורים על פני הגלובוס אך שכיחה במיוחד באזורים שמאופיינים בתנאי היגיינה ירודים, ברמה סוציואקונומית נמוכה במיוחד ובצפיפות אוכלוסין גבוהה. נכון להיום חולים במחלה יותר משלוש מאות מיליון חולים בכל רחבי העולם.

בישראל נהוג לקרוא לשמיכות צמר הצה"ליות "שמיכות סקביאס" בשל מקרמם הבעייתי המושך קרציות וגורם לעקצוצים רבים. כדי להמחיש עד כמה  הן מטרידות, ב-2011 ביקשה טורקיה להחזיר את השמיכות שישראל בחסות צה"ל שלחה אליה כמחווה לרצון טוב. כל המידע על סקביאס במאמר שלפניכם.

מה הוא הגורם למחלה?

הנקבה של הקרציון המדובר חודרת לעור האדם ומתחילה לחפור מחילות באזור שבין האפידרמיס לשכבת הקרן. במשך שניים עד שלושה שבועות היא מטילה בין שלוש לארבע ביצים מדי יום שמהן בוקעות הלרוות לאחר יומיים עד ארבעה ימים בלבד.

הלרוות עושות את דרכן לאחר בקיעת הביצים אל מחוץ למחילות ובסופו של דבר מתפתחות לקרציונים בוגרים ממין זכר או ממין נקבה. לאחר שהנקבות מזדווגות הן חופרות בעור מחילות חדשות וממשיכות לחיות בהן למשך חודש עד חודשיים.

תסמיני המחלה

התסמינים של המחלה כוללים בעיקר עקצוצים בעור וגרד חריף ביותר שנחשב לבלתי נשלט. התסמינים לא נגרמים בשל קיום המחילות אלא על רקע של תגובה אלרגית לקרציונים.

כמו כן בנוסף לעקצוצים ולתחושת הגרד העזה מופיעה פריחה אופיינית בשיפולי העכוזים, בשורשי כפות הידיים, בקרסוליים, בבתי השחי, בכפות הידיים ובין האצבעות של הידיים. בנשים הפריחה הפופולארית תופיע לרוב מסביב לפטמות ובגברים הפריחה תופיע גם לאורך הפין.

בקרב תינוקות הפריחה תופיע בעיקר באזור הפנים. זיהומים משניים למחלה נחשבים לאחד הסיבוכים השכיחים ביותר.

בקרב חמישה עד שבעה אחוז מהחולים המחלה גם תבוא לידי ביטוי בהיווצרות של נודולות – נגעים עוריים בקוטר של חמישה עד שמונה מ"מ שממוקמים לרוב באזור הפין, סביב הטבור, במפשעה ובבתי השחי. הנודולות ממשיכות להתקיים לרוב גם לאחר היעלמות הפריחה.

איבחון המחלה

את המחלה מאבחנים על ידי הפיזור הקליני האופייני של הנגעים ועל ידי קילוף של העור שמאפשר לחשוף את המחילות ואת הנוכחות של הקרציונים. הבדיקה נעשית באמצעות דרמטוסקופ ועל ידי רופא עור בלבד.

במקרים מסוימים האבחנה תהיה קשה מאוד בדגש על מקרים בהם כמות הקרציונים מועטה מאוד וכן בדגש על מקרים בהם ההופעה הקלינית של העור משתנה בעקבות דלקת או למשל בעקבות זיהום משני למחלה.

טיפול בסקביאס

הטיפול המקובל לסקביאס כולל מריחה של כל חלקי העור בתכשיר שמכיל חמישה אחוז של פרמתרין. את התכשיר מורחים על עור קר, יבש ונקי ויש להימנע מרחיצת העור במשך שמונה עד שתיים עשרה שעות מרגע מריחת התכשיר.

במקרים הקשים יש לחזור ולמרוח את העור באופן עקבי ושוטף במשך שבעה עד שמונה ימים ללא הפסקה. התכשירים שמכילים את החומר הפעיל שנמכרים בישראל נקראים לייקלירומייטקס.

במקביל לטיפול במחלה חשוב מאוד לבדוק שהאנשים הקרובים לחולה לא סובלים גם הם מהמחלה וישנה חשיבות עליונה לכיבוס של בגדי החולה ושל כלי המיטה שלו תוך עדיפות להרתחה שלהם.

ראו עוד מחלות מגרדות בעור:

אקזמה

חרלת – אורטיקריה

Exit mobile version