מחלות עור

מהי חרלת (אורטיקריה)?

אורטיקריה – חרלת
אורטיקריה – חרלת

אורטיקריה, חרלת או סרפדת היא תופעה שכיחה יחסית שפוגעת בקרוב לעשרים אחוז מכלל האוכלוסייה הבריאה. במקרים מסוימים החרלת מופיעה על רקע ברור (בעקבות עקיצה של חרק או בעקבות תגובה אלרגנית לחומר מסוים) אך לעיתים המקור לתופעה נותר עלום.

ברוב המקרים ההחלמה מהחרלת מתרחשת באופן עצמוני אך במקרים מסוימים היא נשארת באופן כרוני ומלווה את האדם לאורך שנים רבות. בתשעים אחוז מסך המקרים הכרוניים הגורם שהביא לתסמינים האופייניים לא ברור אך בחלק לא מבוטל מכלל החולים בקבוצה זו ניתן למצוא בבדיקות הדם נוגדנים אנושיים שמשחקים תפקיד חשוב בהיווצרות החרלת.

הגדרת מקרה של אורטיקריה כמקרה כרוני מצריכה קיום של התסמינים למשך של לפחות שישה שבועות

תסמיני אורטיקריה

התלונה העיקרית של החולים באורטיקריה היא הופעה של גרד חריף בעור שמפריע באופן משמעותי לאיכות החיים התקינה.

הגרד לא נרגע גם במהלך שעות היממה ואף לא בזמן השינה. הגרד האופייני מבדיל את האורטיקריה מתופעות ומחלות עור שכיחות אחרות שההתבטאות התסמינית שלהן דומה מאוד (אנגיואדמה היא דוגמה טובה למחלה כזו).

הנגע העורי של האורטיקריה מאופיין בגבולות חדים וברורים. בדרך כלל הוא יהיה בולט מעט מעל פני העור, חם ואדום אך במקרים מסוימים הנגע יהיה בעל חיוורון מרכזי.

הנגעים העוריים יכולים לבוא במגע זה עם זה, להתחבר ולהתחיל להתפשט ולפעמים הם נעלמים תוך כמה שעות ואז מופיעים מחדש במקומות אחרים בגוף. הנגעים יכולים גם להופיע בדמות חטטיות אדומות קטנות שאליהן נלווית תחושת צריבה או עקצוץ, בדמות פריחה מפוספסת ועוד.

חשוב לציין שלמרות הנפיחות של האזורים הנגועים ולמרות הפגיעה בתפקוד, הרי שלא מדובר על מחלה מסכנת חיים בשום צורה או אופן וזאת שוב, בניגוד למחלות עור אחרות שיכולות לפגוע בדרכי הנשימה ולהוביל לקשיי נשימה ולמוות במצבים קיצוניים.

מה הם המנגנונים העומדים בבסיס האורטיקריה?

האם קיים טיפול לאורטיקריה?

במידה והגורם להופעת החרלת ידוע וברור, הרי שהטיפול אמור להתמקד בניסיון למגר אותו או להפסיק את החשיפה אליו. במידה והגורם אינו ברור או במידה שלא ניתן להרחיק אותו, לרוב ישנו צורך בטיפול ממושך וצמוד.

הטיפול התרופתי מבוסס על מגוון של תרופות שמכילות מרכיבים אנטי-היסטמינים (חוסמי רצפטורים מסוג H1 או H2) או סטרואידים.

Exit mobile version