מחלות עור

כווית שמש

כאב עקב כווית שמשחשיפה מוגברת לשמש מבלי להקפיד על הנחיות הבטיחות, עלולה להוביל לכוויות שמש כואבות ומטרידות. בעוד שחשיפה מתונה לשמש עשויה להוות השפעה טיפולית ומרפאת לעור, עודף חשיפה אינו מוביל לכל תועלת והיא עלולה לגרום לכוויות הנוצרות כתוצאה מתגובה דלקתית של הגוף, כשהעור נחשף לקרינה אולטרה סגולית (UVB) מהשמש.

יש לזכור כי כשהקרינה מכה את פני שטח העור, היא ממירה ויטמין D3 לכולסטרול, מה שגורם לסימנים ותסמינים שונים על העור. יחד עם זאת, החדשות הטובות הן כי מרבית הטיפולים הטבעיים משפרים את המצב.

סימני ותסמיני כוויות שמש

בדרך כלל, הסימנים הראשונים של כוויות השמש כוללים אדמומיות העור; עור שחום וחם למגע; חוסר נוחות במגע על העור, או חיכוך של הבגדים; קילוף העור; ויובש והתקמטות קיצוניים. תסמינים אלו אינם גלויים באופן מיידי לאחר החשיפה, והם כואבים ביותר במהלך היממה הראשונה.

בדיוק כמו כוויות רגילות, גם כוויות שמש מסווגות לשלוש דרגות: ראשונה, שנייה ושלישית. הדרגות הראשונות והשניות הן די זמניות וניתנות לטיפולים ביתיים. כוויות שמש מדרגה שלישית מתבטאות בפצעונים וזיהום על העור, עור כהה, וצמרמורות. במקרים אלו נדרש טיפול רפואי רציני מיידי.

הגנה על העור מפני כוויות שמש

חשוב להבין כי חשיפה מבוקרת לשמש מניבה יתרונות בריאותיים ולכן הימנעות מוחלטת מהשמש היא מיותרת ואינה חכמה. על מנת ליהנות באופן קבוע מההשפעות החיוביות של החשיפה לשמש מבלי להישרף, מומלץ להקפיד על צעדי הבטיחות הבאים:

הגבלת החשיפה הראשונית

יש להיחשף לשמש בהדרגה. אדם עם עור בהיר נוטה יותר לכוויות, ולכן יש להגביל את החשיפה ולהתחיל אותה במספר דקות, במיוחד באמצע הקיץ. ככל שהעור משתזף יותר, יש להפחית את השהות בשמש.

אדם כהה עור יכול לחשוב בטעות כי שהייה של חצי שעה, בתחילת או בסוף עונת הקיץ, בטוחה עבורו, והוא יכול להיות מודאג פחות מזמני החשיפה לשמש. יחד עם זאת, גם כהי עור נמצאים בסיכון ועליהם להקפיד על חשיפה בטוחה ומתונה לשמש.

מתי כדאי לטפל במקרה של כווית שמש?

חלק גדול מהמקרים של כווית שמש אינו דורש טיפול מיוחד, בעיקר כשמדובר בכווית שמש קלה, לרוב אי הנוחות תחלוף מעצמה תוך זמן קצר או שיספיקו טיפול בית כמו שימוש בקרמים מרגיעים בסגנון אלוורה. ישנם מקרים של כווית שמש חמורה, ואז מומלץ לקבל ייעוץ רפואי כדי להימנע ממצב של זיהום. הנזק המשמעותי יותר של כווית שמש הוא נזק ארוך טווח של נראה מיידית. כיום ישנה מודעות הולכת וגוברת לסכנות שבחשיפה לשמש ואנחנו מבינים שחשיפה לשמש עלולה להוביל לנזקים מתמשכים החל מכתמי פגמנטציה, קמטים וכדומה ועד לחלילה סרטן עור. בישראל השמשית אנחנו עדים לעלייה בשכיחות של סרטן עור ממאיר בשלושים השנה האחרונות.

האם ניתן לרכוש תרופה בבית המרקחת במקרה של כווית שמש?

אם אתם סובלים מכווית שמש תוכלו לגשת לבית המרקחת הקרוב לביתכם ולרכוש משחות להרגע, הן יכולות להיות מחומרים טבעיים יותר או פחות, המטרה היא לייצר תחושת רגיעה לעור האדום והמגורה ולהקל על תחושת הצריבה

על ההבדלים בין כווית שמש קלה לחמורה

חשוב לעשות הבחנה בין כוויות שמש חמורות לקלות. שמדובר בכוויה קלה ניתן להיעזר בקרם לחות, לקרר את האזור עם מים או אפילו להשתמש במשככי כאבים. לעומת זאת, שמדובר בכוויה חמורה, לעתים אפילו יש צורך לפנות למיון לקבלת טיפול רפואי

כוויות שמש דרגות 

כוויות שמש טיפול נעשה פעמים רבות לפי הרמה של הכוויה. את הכוויה נהוג לסווג לפי המיקום שלה, השטח, העומק וכיוצא בזה

דרגת כוויה פגיעה בשכבה נזק החלמה טיפול
ראשונה חיצונית ראשונה אפידרמיס כאבים, אדמומיות, נפיחות כמה ימים תחבושת טיפול מקומי
שנייה השנייה של העור, שכבת הדרמיס לעתים מדובר במצב חירום כי מתפתחות שלפוחיות מספר שבועות  עד מספר חודשים  תחבושות, חומרים נוגדי זיהום, אנטיביוטיקה 
שלישית  פגיעה עמוקה בכל שכבות העור צלקות עמוקות  כמה חודשים תלוי מקרה
רביעית פגיעה עמוקה בכל שכבות העור צלקות עמוקות ושריפה של העור, העור הופך שחור כמה חודשים לרוב לא ניתן לטיפול

לסיכום, חשיפה לשמש היא דבר מסכן חיים, דבר שאינו מומלץ לא על ידי משרד הבריאות ולא על ידי אף אחד. חשיפה ממושכת לשמש, עלולה לפגוע בעור שלנו, במקרים רבים מגדילים את הסיכון ואת החשיפה לסרטן העור. חשוב להישמר מפני השמש, לחבוש כובע המגן על כל הפנים, לשתות מים ולמרוח קרם הגנה גם בקיץ אבל גם בחורף, שכן גם בעונה הקרה שיש שמש, היא מסוכנת לא פחות מאשר בקיץ. מומלץ שעושים ספורט בשמש, להרכיב משקפי שמש ובגדים דקים ארוכים כדי להימנע שריפה. במידה ונחשפתם לשמש ונכוויתם יש לפנות לטיפול רפואי מתאים כמה שיותר מהר ולא להמתין

הגנה פנימית עם חומרים נוגדי חמצון מועילים

חומרים נוגדי חמצון עוצמתיים מציעים הגנה יעילה מפני נזקי שמש כשהם נלקחים כתוסף יומי. הם שימושיים אף למריחה על העור, כמוצרי קרם הגנה מקומיים. נוגדי החמצון השונים כוללים רזברטרול, ליקופן, ואסטאקסאנטין.

ככל שאדם צורך יותר נוגדי חמצון בתזונה, כך הוא משפיע באופן יעיל ומשמעותי על מניעת הכוויות בעור. חומרים אלו מתנהגים כמו סוג של קרם הגנה פנימי המאפשר את החשיפה לשמש תוך מזעור הסיכונים.

מקורות תזונתיים של חומרים נוגדי חמצון יעילים כוללים ירקות ופירות טריים כגון פטל ואוכמניות. ניתן אף לנסות גרגרי ג'וג'י, אך לא לשתות אותם כמיץ. גם צריכת הפירות צריכה להיות מבוקרת על מנת למנוע סכנות של עודף פרוקטוז.

הגנה על הפנים והעיניים

באמצעות חבישת כובע רחב אפשר בהחלט להגן על הפנים. העור סביב אזורים אלו דק הרבה יותר בהשוואה לאזורים אחרים בגוף, והוא נמצא בסיכון גבוה יותר לנזק קוסמטי והתקמטות מוקדמת.

לחות טבעית

לפני היציאה לשמש, מומלץ למרוח שמן קוקוס אורגני באזורים החשופים של העור. השמן מעניק לעור לחות המונעת יובש, כמו גם יתרונות נוספים לחילוף חומרים.

ויטמיני A ו-C

חשובים ביותר היות והתאים משתמשים בהם להסדרת קליטת הקרינה והגנה מפני חשיפת יתר לשמש. אנשים בעלי עור בהיר זקוקים במיוחד להגנה זו.

אלוורה

אחת התרופות הטובות ביותר המסייעות לטיפול בעור. באופן אידיאלי, מומלץ להשתמש בג'ל מצמח טרי כמשחה מקומית המפחיתה את אדמומיות הכוויות, חמש פעמים ביום, עד שהמצב משתפר.

שמן כוסברה

לקבלת השפעה מרגיעה, ניתן להשתמש בו באמצעות שפשוף קל על הכוויות.

תה ירוק

מרגיע כאבי כוויות שמש, וניתן להשתמש בתמציות התה באופן מקומי על אזורי הכוויה. מחקרים מראים אף כי שתיית שתי כוסות תה ירוק ביום מספקת יתרונות נוספים של הגנה מפני השמש.

קלנדולה

מכילה תכונות אנטי דלקתיות וריפוי טבעי. ניתן להשתמש בקרמים הנמכרים בבתי מרקחת, או להכין רטיות באמצעות פרחי קלנדולה טריים, לריפוי מהיר של כוויות השמש.

ראו גם: שמירת העור מפני השמש – כל הטיפים והעצות

Exit mobile version