מחלות עור

כוויות

כוויה
כוויה

כוויות הוא שם כולל לפגיעות בעור (ובמקרים מסוימים ברקמות שממוקמות מתחת לעור) שמתרחשות בעקבות מגע עם חומר חם מאוד (מוצק, נוזל או גז כאחד), בעקבות זרם חשמלי, בעקבות מגע בין העור לחומרים כימיים מסוימים (כמו חומצה חזקה למשל) ועוד.

את הכוויות מסווגים לפי דרגות (דרגה ראשונה עד רביעית) ובהתאם לכך משתנים סוגי הטיפולים. במאמר זה נפרט אודות סוגי הכוויות השונים לפי החלוקה המקובלת כיום.

כוויות מדרגה ראשונה

כוויות מדרגה ראשונה הן הכוויות הנפוצות ביותר. מדובר על פגיעה קלה מאוד שמשפיעה אך ורק על השכבה העליונה של העור שנקראת אפידרמיס. מאחר והשכבה העליונה של העור ניחנה ביכולת התחדשות, לרוב הנזק יבוא לידי ביטוי בקילוף קל של העור.

התסמינים של כוויות מדרגה ראשונה כוללים כאב מקומי קל, נפיחות קלה ואדמומיות באזור הכוויה. לרוב כוויות מדרגה ראשונה נרפאות מאליהן תוך מספר ימים אך נהוג למשוח את האזור במשחות שונות שמביאות להרגעה של העור ולשמירה על הלחות שלו. לעתים כוויות אלו הן תוצאה של חשיפה מוגזמת לשמש או של מגע רגעי וקצר עם כלי מטבח חם.

כוויות מדרגה שניה

כאשר הכוויה פוגעת גם בדרמיס (השכבה האמצעית של העור שממוקמת מתחת לאפידרמיס) המיקום של הכוויה יהיה נפוח ויופיעו על פני השטח שלו שלפוחיות.

כוויה מדרגה שניה כואבת הרבה יותר מאשר כוויה מדרגה ראשונה וכן נחוץ לה יותר זמן להחלים. במקרים הקלים של כוויות מדרגה זו האזור מחלים על ידי יצירה של רקמה צלקתית תוך שלושה שבועות בממוצע אך במקרים קשים יותר ישנו צורך לבצע חבישת לחץ ולהמתין חודשים ארוכים להחלמה או לעבור ניתוח להשתלת עור באזור הכוויה.

לרוב על מנת למנוע זיהום תמרח באזור הכוויה משחה אנטיביוטית ובכל מקרה שבו הכוויה מוגדרת כדרגה שנייה, ישנו צורך לגשת לקבלת ייעוץ וטיפול רפואי על מנת למנוע החמרה במצב, עיכוב בריפוי והופעה של סיבוכים אופייניים.

כוויות מדרגה שנייה יכולות גם כן להתרחש כתוצאה ממגע במתכת חמה (ידית של מחבת למשל) או כתוצאה ממגע בין העור לשמן רותח. לרוב לאחר סיום תהליך הריפוי תיוותר במקום הכוויה צלקת עורית.

כוויות מדרגה שלישית

כוויה מדרגה שלישית היא כוויה שבה נגרם נזק לכל השכבות של העור לרבות השכבה העמוקה שלו ולעתים אף לרקמת השומן התת עורית.

כוויות מדרגה שלישית לרוב מתרחשות כתוצאה מהתחשמלות, חשיפה לאש או מגע בין העור לחומרים כימיים מסוכנים. כוויות מדרגה שלישית הן כוויות מאוד מסוכנות שמגדילות את הסיכון להרעלת דם, זיהום כללי ואיבוד נוזלים חמור.

כוויות מדרגה רביעית

הדרגה החמורה ביותר של הכוויה שבה מלבד העור נפגעות גם רקמות נוספות לרבות השריר והעצם. הטיפול בכוויות מדרגה רביעית ממושך מאוד ומורכב מאוד כשפעמים רבות החולים סובלים בסופו של דבר מנזק תפקודי.

באתר רחב בנושא כוויות, תוכלו למצוא את מגוון הטיפולים המוצעים לכל סוגי הכוויות באשר הן. כמו כן, כוויות ברמה בינונית עד קשה מצריכות התערבות מיידית של רופאים מומחים ולכן המדיע באתר מתאים בעיקר לאלו שמחפשים פתרון לבעיות קלות יחסית ועד לקריאה מורחבת של הנושא.

החשיבות של שטח הכוויה

עד כה הזכרנו רק את הסיווג שמתבסס על חומרת הפגיעה מבחינת העומק שלה ומבחינת המעורבות של שכבות העור השונות בפגיעה.

עם זאת חשוב מאוד לציין שאת הכוויות מסווגים גם לפי ההיקף שלהן, כלומר על פי שטח האזור הפגוע. נהוג לחלק את שטח העור של האדם למאה יחידות של שטח שגודלן כגודלה של כף היד של האדם. כל כף יד היא למעשה אחוז אחד משטח העור וכך למשל כוויה שמתחילה מהציפורניים ומסתיימת בכתף נחשבת לכוויה של תשעה אחוזים מהעור פחות או יותר.

באופן דומה כוויה שגרמה לנזק בכל הרגל לרבות הירך היא כוויה של שמונה עשר אחוז. קחו לתשומת לבכם שללא קשר למידת העומק של הכוויה, ברגע ששטח הכוויה נרחב מעשרים אחוז, מדובר על מצב שמהווה סכנת חיים מידית שדורש התערבות רפואית דחופה.

ראו גם:

העלמת צלקות

Exit mobile version