מחלות עור

אינקוטיננטיה פיגמנטי

אינקוטיננטיה פיגמנטי
אינקוטיננטיה פיגמנטי

אינקוטיננטיה פיגמנטי (Incontinentia pigmenti) היא מחלה גנטית נדירה מאוד שפוגעת בעיקר בנקבות (למעשה תועדו בספרות הרפואית פחות מאלף ומאתיים מקרים של המחלה).

המחלה תוארה לראשונה על ידי רופא עור גרמני בשם ברונו בלוך בשנת 1926. ד"ר בלוך כתב על מצב רפואי שהתרחש בכמה מטופלות שלו שבהן הופיעה פריחה עורית בתקופת הינקות שהלכה והחמירה עם הזמן.

הוא קרא למחלה Incontinentia pigmenti בהתייחסו לפיגמנט בעור (מלנין) שמפסיק להיות מיוצר בקרב חולות אלו. בשנת 1929 רופא עור אמריקאי בשם מריון סולזברגר פרסם ממצאים דומים בהם הבחין בקרב מטופלות שלו.

מאחר וד"ר סולזברגר וד"ר בלוך היו הראשונים לתאר את התסמינים האופייניים למחלה, לעתים היא נקראת על שמם בווריאציות אלו ואחרות (Bloch-Siemens syndrome, Bloch-Sulzberger syndrome או Bloch-Siemens-Sulzberger syndrome). עם זאת, ברוב המקרים היא נקראת באותו השם שנתן לה ד"ר בלוך לפני קרוב למאה שנה.

תסמיני המחלה

אינקוטיננטיה פיגמנטי היא בראש ובראשונה מחלת עור, אך בכוחה לפגוע במערכות גוף רבות אחרות בנוסף. בדרך כלל היא פוגעת בנקבות אך תועדו לאורך עשרות השנים האחרונות מספר מקרים בודדים שהיא הופיעה בזכרים.

מדובר על מחלה ששייכת למשפחה של מחלות שפוגעות במערכת העצבים ובעור (neurocutaneous conditions). התסמינים של המחלה כוללים את הבאים:

מה הוא המרכיב הגנטי של המחלה?

אינקוטיננטיה פיגמנטי מועברת בתורשה מסוג תאחיזה לכרומוזום X והמוטציה הגנטית שגורמת להיווצרות של המחלה מתרחשת בגן שנקרא IKBKG.

מדובר על גן שמקודד ליצירת חלבון מיוחד ששולט על התבטאות של גנים רבים נוספים ועדות לכך ניתן למצוא במגוון הרב של התסמינים שחלקם פורטו במאמר זה. נכון להיום אותרו כבר שלושים מוטציות שונות בגן שיכולות להוביל להיווצרות המחלה כשהנפוצה שבהן היא מוטציית חסר מסוימת שגורמת ליצירה של חלבון לא מתפקד.

המוטציה בגן IKBKG (שנקרא גם לעתים NEMO) יכולה במקרים מסוימים להתרחש גם באופן אקראי (מוטציה חדשה שלא עברה בתורשה מאד ההורים). מאחר ומדובר במחלה נדירה באופן מיוחד שאינה נפוצה בישראל, אין בדיקות גנטיות שניתן לבצע כדי לאתר אותה בקרב בני זוג שמעוניינים להביא ילד לעולם. באופן דומה גם לא ניתן לאתר את המחלה בעובר בהיותו ברחם.

Exit mobile version