מחלות עור

אדמדמת אביבית – כך תזהו את סימני המחלה

אדמדמת אביבית
אדמדמת אביבית

אדמדמת אביבית היא מחלה שנגרמת על ידי זיהום ויראלי ששכיחה במיוחד בקרב ילדים קטנים ותינוקות. היא באה לידי ביטוי בעיקר בפריחה עורית ובחום גבוה. שמה ניתן לה משום שהיא מתפרצת בעיקר בעונת האביב והקיץ.

הווירוס שמחולל את המחלה התגלה לראשונה בשנת 1986. הוא שייך למשפחת נגיפי ההרפס ונקרא Human Herpes type 6. לווירוס זה שנקרא בקיצור HH6  ישנם שני סוגים שנקראים HH6-A ו- HH6-B כשלרוב החולים סובלים מזיהום של HH6-B.

בדרך כלל היא מתפרצת בגילאים 9-12 חודשים ונדיר מאוד למצוא חולה מתחת לגיל שלושה חודשים. רק שליש מסך כל החולים מפתחים תמונה קלינית מלאה ואילו בשאר שני השלישים של החולים ניתן יהיה לאתר ולאבחן את המחלה רק על סמך בדיקות מעבדה.

כיצד מועברת המחלה מאדם חולה לאדם בריא?

ההדבקה באדמדמת אביבית נעשית באופן טיפתי, כלומר על ידי מעבר של רוק שנגוע בנגיף לאדם בריא. תקופת הדגירה של הנגיף נמשכת בין חמישה לחמישה עשר ימים במהלכם הנגיף מתרבה ברוק ובלויקוציטים. בנוסף לכך הנגיף מתרבה גם ברקמת המוח בשלב המוקדם של המחלה ומסיבה זו ייתכנו גם סיבוכים נוירולוגיים.

מה הם התסמינים של המחלה?

התסמין המרכזי של המחלה הוא הופעה של חום גבוה שיכול להגיע לארבעים מעלות צלזיוס. החום נמשך בין שלושה לחמישה ימים ולמרות דרגת החומרה הגבוהה שלו החולים לרוב לא יציגו תסמינים נוספים ולא ייראו חולים כלל.

עם זאת בקרב חמישה עשר אחוז מהחולים יתפתחו פרכוסי חום ובמקרים נדירים במיוחד יתלוו לתסמין זה תסמינים נוספים שכוללים שיעול, נזלת ושלשולים.

לעתים ניתן יהיה למצוא בבדיקה גופנית הגדלה של קשריות הלימפה וסימנים לדלקת אוזניים. כמו כן לאחר שהחום יורד (לרוב בין 12-24 שעות מחזרת חום הגוף לרמה הרגילה שלו) תופיע פריחה באזור הבטן ומשם היא תתפשט לאזור הגפיים והצוואר.

הפריחה מתאפיינת בצבע ורוד ובנגעים מעט מורמים מהעור. לרוב הפריחה חולפת לאחר יומיים אך במקרים מסוימים היא יכולה להיעלם רק לאחר שבוע.

כמו כן במקרים מסוימים המחלה לא תלווה בפריחה כלל. בקרב שני שליש מהחולים במחלה תופיע תפרת פפילרית בבסיס הענבל ובחך הרך ביום הרביעי למחלה.

אבחנה וטיפול

האבחנה של המחלה מבוצעת על ידי בחינה קלינית של המטופל ולרוב תתבצע לאחר ירידת החום בשלב שבו תופיע הפריחה האופיינית. מאחר ולא מדובר על מחלה מסוכנת בשום צורה לא צריך לבצע בדיקות נוספות אם כי בבדיקות הדם שייערכו לחולים ניתן יהיה לראות עליי קלה ברמת אנזימי הכבד ושינויים שמתאימים למחלה נגיפית קלה ולא משמעותית.

כמו כן מאחר ומדובר על מחלה נגיפית קלה במיוחד הרי שאין לה טיפול ספציפי והטיפול הוא תומך בלבד. הטיפול כולל הורדה של החום על ידי תרופות להורדת חום, מנוחה רבה ואספקת נוזלים נאותה.

סיבוכים אפשריים

במידה והחולה הינו בעל מערכת חיסונית תקינה הרי שאין למחלה כל סיבוכים. עם זאת במידה ומדובר על חולה בעל ליקויים במערכת החיסון אכן יכולים להתעורר סיבוכים שחלקם נחשבים לקשים וחמורים מאוד.

בין היתר מדובר על דלקת כבד, דלקת במוח, דלקת ריאות ודיכוי של מח העצם.

ראו עוד מחלות עור נפוצות בילדים:

אבעבועות רוח

יבלות בעור

אדמת

Exit mobile version