מחלות עור

התמודדות עם צלקות וכוויות

צלקות וכוויות
צלקות וכוויות

כאשר העור חווה פגיעה מסוימת באופן טבעי מתחיל להתרחש תהליך של ריפוי שכולל ארבעה שלבים. השלב הסופי של הריפוי כולל היווצרות של צלקת שתפקידה הוא להחליף את רקמת העור שנפגעה.

הצלקת אמנם יכולה לכסות את השטח העורי שנפגע אך הרמה התפקודית שלה נמוכה יותר מהרמה התפקודית של רקמת העור שהחליפה. כך למשל על צלקות לא ניתן למצוא זקיקי שיער או בלוטות זיעה וכן כיום ידוע שרקמה צלקתית רגישה יותר לקרינת UV מאשר רקמת עור בריאה.

הפגיעה בעור יכולה להיות מכנית, כימית, חשמלית ועוד. בין הגורמים להיווצרות של צלקת יש להזכיר את הכוויות.

מה הן כוויות?

כוויה היא פגיעה שמתרחשת בעור שלעתים מערבת גם את הרקמות התת עוריות. הכוויה יכולה להתרחש כתוצאה ממגע עם נוזל, גז או מוצק חמים במיוחד, כתוצאה ממגע בין העור לחומרים כימיים מסוימים, כתוצאה מחשיפה לקרינה, לזרם חשמלי וישנם שמתארים כוויה גם כפגיעה עורית שמתרחשת לאחר מגע עם חומר קר במיוחד.

הכוויה גורמת לפלזמה לדלוף החוצה מכלי הדם וכאשר היא אינה חמורה במיוחד נוצרת שלפוחית קטנה בלבד על פני העור. במידה ומדובר על כוויה בדרגת חומרה גבוהה יותר, זרימת הדם לאזור הכוויה משתבשת כליל.

כמות הנוזל וממדי השלפוחית לא תלויים בעומק של הכוויה אלא בשטח שלה כאשר כוויות שמכסות יותר מחמישה עשר אחוז מפני העור נחשבות למסוכנות ועל אחת כמה וכמה כוויות נרחבות יותר.

מעבר לכאב, לפגיעה בתפקוד ולמפגע האסתטי שמהוות הכוויות, במצבים חמורים במיוחד הן יכולות לסכן את חייו של הדם כשברוב המקרים מוות מכוויות הוא תוצאה של זיהום שחדר לגוף דרך הכוויה.

סיווג הכוויות – ארבע דרגות

את סוגי הכוויות השונים מגדירים לפי מידת החומרה של הנזק הנגרם כשאת הנזק נהוג לאמוד על ידי שקלול של עומק הכוויה והשטח שלה.

ישנם ארבעה סוגים של כוויות שנקראים דרגות כשכוויה מדרגה רביעית היא כוויה מאוד עמוקה שפוגעת בכל השכבות שמתחת לעור ובכל העור כולו ואילו כוויה מדרגה ראשונה היא כוויה שבה הפגיעה מוגבלת לשכבת העור העליונה בלבד.

הסיווג של הכוויות נעשה על ידי חלוקה של שטח פני העור למאה יחידות שגודלן הממוצע הוא כף יד כאשר כוויה שתחומה בין הציפורניים לכתף היא כוויה של תשעה אחוז ואילו כוויה שפגעה ברגל לכל אורכה היא כוויה של שמונה עשר אחוז לצורך העניין.

מה הן צלקות?

כשהעור מחלים מפציעה או מכוויה נוצרים באזור הפגיעה סיבי קולגן שמיוצרים על ידי תאי עור שנקראים פיברובלסטים. הסיבים הולכים ומצטברים על פני הפגיעה כבסופו של דבר נוצר מבנה קשיח שמחליף את הרקמה הפגועה.

במקרים מסוימים הצלקת מתפתחת בצורה לא פרופורציונלית כתוצאה מיצירה לא מבוקרת של קולגן על ידי הפיברובלסטים ובמצבים אלו עלולה להיווצר צלקת בולטת במיוחד או נרחבת במיוחד.

צלקת קלואידית למשל היא צלקת שעלולה להמשיך ולהתפשט לאחר שהפצע נרפא לחלוטין ולהתחיל לכסות גם אזורים בהם העור לא חווה פגיעה כלל.

לרוב הצלקת מהווה מפגע אסתטי בלבד שכן המראה שלה שונה מהמראה של העור הבריא, אך במקרים מסוימים הצלקת עלולה להוביל לפגיעה בתפקוד ולכאב ואז לרוב היא מוסרת בניתוח.

הטיפול בצלקות לאחר כוויה

לאחר שמתרחשת כוויה ישנה חשיבות עליונה להגיש טיפול מהר ככל האפשר בדגש על מצבים שעלולים לסכן את חייו של המטופל. ככל שהסיוע הרפואי יוגש במהירות רבה יותר ובסמיכות רבה יותר להתרחשות הכוויה כך ישנו סיכוי שהצלקת תהיה קטנה יותר.

עם זאת יש לציין כי ישנם אנשים בעלי נטייה טבעית להצטלקות יתר שגם במידה והכוויות מטופלות בצורה המתאימה והמהירה ביותר, עדיין יפתחו צלקות גדולות ובולטות לעין. כמו כן, במידה וכן נשארת צלקת מכוערת באיזור הגוף, ישנם טיפולים מיוחדים להעלמת צלקות או לפחות לטשטושן..

Exit mobile version