מחלות עור

מהי מולוסקום קונטגיאוסום?

מולוסקום קונטגיאוסום
מולוסקום קונטגיאוסום

מולוסקום קונטגיאוסום היא מחלת עור מדבקת שבאה לידי ביטוי בהיווצרות של נגעים עוריים בולטים. היא תוארה לראשונה בשנת 1817 ובתחילת המאה העשרים התגלה כי הגורם לה הוא נגיף שנקרא MCV או Molluscoum Contagiosum.

המחלה שכיחה בעיקר באזורים טרופיים ובאופן כללי השכיות שלה נעה בין 2-8:100. לנגיף ישנם ארבעה סוגים שממוספרים מ 1-4 כשבין 75-95 ממקרי המחלה נגרמים בשל סוג 1.

כיצד המחלה מועברת?

המחלה יכולה להיות מועברת על ידי מגע עם עור של אדם נגוע אך הנגיף יכול לשרוד גם מחוץ לגוף ולכן גם מגע עם חפצים מזוהמים יכול להוביל להדבקה. בין היתר מדובר על בגדים, מגבות, רחצה באמבט או במרחצאות מזוהמים, קיום יחסי מין ועוד. כמו כן ההדבקה יכולה להיעשות באופן עצמוני, כלומר על ידי מגע של החולה בנגע העורי ולאחר מכן מגע שלו באזור אחר בעור.

בדרך כלל בילדים הנגעים העוריים מופיעים במרפק הפנימי, מאחורי הברך, באזור החזה, הבטן, בתי השחי והפנים. בקרב מבוגרים האזורים השכיחים ביותר שבהם מופיעים הנגעים העוריים האופייניים למחלה הם סביב איברי המין, בירך הפנימית ובמפשעה.

תסמיני המחלה

הנגעים העוריים הם התסמין המובהק ביותר של המחלה. הנגיף יכול לגרום להופעה של נגע בודד או של נגעים רבים (עד מאות נגעים צפופים) כשבמקרים החמורים הנגעים יכולים לכסות שטחים נרחבים ביותר בעור.

הנגע נראה כמו גבעה שמוגבהת מעל שטח פני העור שקוטרה נע בין שניים לשבעה מ"מ. צבע הנגע הוא אדמדם ובמרכזו של הנגע מופיעה מעין גומחה שמלאה בחומר לבן בעל מרקם של שעווה. במקרים החמורים יותר עלולה להתפתח מסביב לנגעים דלקת.

איבחון המחלה

בדרך כלל רופא עור יבצע את האבחון על סמך מראה הנגעים בלבד. עם זאת, ניתן גם לבצע לחולים בדיקות דם כיוון שבקרב שבעים וחמישה אחוז מהם יופיעו נוגדנים לנגיף. כמו כן ניתן לקחת דוגמית רקמה בבדיקת ביופסיה שכן לנגעים מראה אופייני שניתן לזהות בקלות יחסית מבעד לעדשת המיקרוסקופ.

מאחר וישנן מחלות שונות שההתבטאות התסמינית שלהן דומה מאוד לזו של מולוסקום קונטגיאוסום, הרי שישנה חשיבות עליונה לבצע אבחנה מבדלת וזאת כדי להגיש את הטיפול המתאים ביותר למחלה זו.

טיפול במחלה

באופן עקרוני המחלה בדרך כלל נעלמת גם ללא טיפול אך במקרים מסוימים נדרש טיפול, בדגש על מקרים של נגעים מפושטים מאוד, במקרים של גרד עז שמוביל להופעה של צלקות ובמקרים בהם הנגעים מופיעים באזורים בעייתיים כמו למשל באזור העפעף.

כיום ישנם שלושה סוגי טיפול עיקריים שמיועדים עבור החולים במולוסקום קונטגיאוסום להלן:

ראו מחלות נוספות:

מחלת ריטר המופיעה בעיקר אצל תינוקות

Exit mobile version