מחלות עור

טיפול בכוויות – על פי דרגות הכוויה

טיפול ראשוני בכוויה
טיפול ראשוני בכוויה

כוויות הן פגיעות בעור שלעתים מערבות את הרקמות התת עוריות שמתרחשות בעקבות מגע בין העור לחומרים חמים במיוחד (גזים, נוזלים או מוצקים), התחשמלות, חשיפה לקרינה או מגע בין העור לחומר פעיל מבחינה כימית כמו חומצה חזקה למשל.

לכוויות ישנן ארבע דרגות של חומרה שנבדלות זו מזו בהתאם למעורבות של שכבות העור השונות. בנוסף לכך מעבר לרמת המעורבות של השכבות העוריות השונות נהוג לחלק את העור למאה יחידות שטח (שגודלה של כל אחת מהן כגודל כף יד) וכך להוסיף אומדן למידת החומרה של הכוויה. כך למשל במידה וכוויה פוגעת בשטח של מעל עשרים אחוז מפני העור היא נחשבת למסוכנת מאוד גם במידה ומדובר על כוויה מדרגה ראשונה שלרוב לא נחשבת למסוכנת במיוחד.

במאמר זה נתמקד בסיווג על פי דרגות הכוויה בלבד תוך התמקדות בסוגי הטיפול המתאימים לכל דרגה.

דרגה ראשונה

הכוויה הקלה ביותר היא כוויה מדרגה ראשונה כיוון שבסוג זה של כוויות הנזק נגרם אך ורק לשכבה העליונה של העור שנקראת בלעז אפידרמיס.

האפידרמיס היא שכבה שלא מכילה תאי עצב או כלי דם ומאחר והיא ניחנת בכושר התחדשות, לרוב כוויה מדרגה ראשונה חולפת מאליה גם ללא טיפול מיוחד תך ימים ספורים.

נהוג לשטוף את האזור במים קרים למשך רבע שעה מיד לאחר היווצרות הכוויה ולעתים אף מומלץ למרוח את האזור במשחות מרגיעות. במקרים מסוימים נהוג לחבוש את האזור בתחבושת סטרילית ויבשה כדי להגן עליו ולאפשר לו להתרפא.

דרגה שנייה

כוויות מדרגה שנייה מערבות את שכבת העור שנקראת דרמיס. בשכבה זו יש שפע של כלי דם ועצבים ולכן כוויות מדרגה שנייה כואבות יותר מכוויות מדרגה ראשונה ולרוב יאופיינו בשלפוחיות נוזליות ובלחות (זאת בניגוד לכוויות מדרגה ראשונה שמאופיינות בעור יבש).

במקרה ומדובר על כוויה מדרגה שנייה קלה במיוחד, הרי שחבישה של האזור בתחבושת שספוגה בחומר אנטי זיהומי תספיק כדי להביא לריפוי האזור תוך שלושה שבועות בממוצע אך במקרים חמורים יותר תידרש התערבות רפואית נרחבת יותר.

כך למשל במקרים חמורים במיוחד של כוויות מדרגה שנייה ישנו צורך לחבוש את האזור בחבישת לחץ מיוחדת ובמקרים חריגים במיוחד ישנו צורך להתערב כירורגית ולהשתיל עור במקום הכוויה.

דרגה שלישית

כוויות מדרגה שלישית מערבות בנוסף לרקמת העור (שלושת השכבות של העור נפגעות בכוויות אלו) גם את רקמת השומן שמתחת לעור.

בכוויות מדרגה שלישית אין שום אפשרות לטפל במסגרת ביתית והסיכון לזיהום כלל מערכתי בעקבות חשיפה למזהמים דרך שטח הכוויה רב ביותר.

בשתיים עשרה השעות הראשונות מתקיימת בריחה מאוד מסיבית של נוזלים מכלי הדם ומהמדורים החוץ תאיים ולכן ישנו צורך להשיב את הנוזלים במהירות על מנת למנוע התייבשות.

הטיפול בכוויות אלו משתנה בהתאם לשטח העור שנפגע ובמקרים מסוימים יכלול חבישת לחץ ואפילו אספקה של מנות דם, הסרה כירורגית של הרקמה הפגועה והשתלה של עור בריא.

דרגה רביעית

כוויות מדרגה רביעית הן כוויות עמוקות במיוחד שבנוסף לכל שכבות העור ורקמת השומן התת עורית מערבות גם את השרירים ולעתים אף את רקמת העצם.

במקרים רבים הכוויות מדרגה רביעית לא יגרמו לכאבים בעקבות ההרס של תאי העצבים באזור אך ללא טיפול מהיר בבית חולים הכוויות עלולות לגרום למות החולה.

הסיבוכים האופייניים לכוויות

בדומה לתסמינים, גם הסיבוכים של הכוויות משתנים בהתאם לעומק ולשטח הכוויה. הסיבוכים השונים יכולים לכלול הופעה של צלקות נרחבות על העור, זיהומים שיכולם להתבטא בזיהום כלל מערכתי מסכן חיים, אובדן נוזלים עד כדי היווצרות של שוק היפווולמי, היפותרמיה (בעקבות חוסר יכולת לשמור על חום הגוף שבורח דרך הכוויות), בעיות כליה שונות, הפרעות מגוונות במאזן האלקטרוליטים בגוף, דימום לא מבוקר ומסיבי במיוחד ועוד.

בהתאם לכל זה ישנו צורך לגשת לקבלת טיפול רפואי מוקדם ככל האפשר במקרים של כוויה עמוקה במיוחד או נרחבת במיוחד.

Exit mobile version